Formule 1 Grand Prix van België

Het laatste weekend van juli is weer de “thuiswedstrijd” voor Max Verstappen op Spa Francorchamps. Lange tijd was het onduidelijk of Spa nog wel werd opgenomen op de F1 kalender van 2023. Maar gelukkig behoort, volgens de meeste coureurs, het mooiste circuit ter wereld ook in 2023 tot één van de 24 races.

Voordat de zomerstop ingaat, gaan de coureurs nog één keer voluit op Spa Francorchamps. “Dichtbij huis” gaat Max Verstappen proberen om al zijn fans uit Nederland trots te maken. En jij kunt er bij zijn! Wij hebben een Exclusieve reis samengesteld. Een volledig verzorgde 1-daagse busreis. De bus vertrekt vanaf Tubbergen met maximaal één extra opstapplaats. We reizen met de Luxury Class touringcar van Ter Beek reizen.

Onderstaand onze mogelijkheden. Interesse? Vul het contactformulier onder aan de pagina in en jij kan er bij zijn dit jaar!

1-daagse busreis Spa Francorchamp, vanaf € 269,- incl:

  • Toegangskaart Brons
  • Alle transfers
  • Reisleider

Programma 1-daagse
Zondag: 30 juli

Vertrek vanuit Tubbergen 01.00 uur
Spa-Franchorchamps – aankomst 07.00 uur
Spa-Franchorchamps – vertrek 18.00 uur
Aankomst in Nederland – vanaf 23.30 uur

Tips

  • Neem een (camping)stoeltje mee met in hoogte verstelbare poten óf een schepje om de stoelpoten in te graven
  • Neem contant geld mee
  • Neem eigen eten en drinken mee
  • Trek goed schoeisel aan, de juiste kleding en een poncho of paraplu

gravityform id=”10″ title=”true” description=”true”]

Busreis Spa al vanaf € 49,-

Met de bus naar de Grand Prix van België is niet alleen comfortabel, maar ook nog eens ontzettend gezellig!  Tijdens de reis worden de mooiste races besproken, de beste inhaalacties en mooiste herinneringen van eerdere bezoeken aan de Formule 1. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet sta je in de Ardennen op het circuit van Spa-Francorchamps en parkeert de bus nabij de hoofdingang van het circuit, waarna je deze geweldige Grand Prix bij gaat wonen!

Aan jou de keus of je enkel de zondag afreist naar de Ardennen of dat je op de camping of een hotel in de buurt wilt verblijven. RV Sportreizen stelt jouw ultieme raceweekend graag voor jou samen.

Circuit Spa-Francorchamps

Het circuit van Spa-Francorchamps wordt door veel coureurs beschouwd als het mooiste circuit ter wereld. Het is ondanks vernieuwingen nog een authentiek en oud racecircuit dat de natuurlijke glooiingen van het landschap volgt.
Er zijn twee pitlanes in Francorchamps. De oorspronkelijke pitlane ligt beneden na “La Source” en voor de “Raidillon” met de uitgang na die bocht, de nieuwe, die gebouwd werd voor de Formule 1, begint bovenaan halverwege de “Busstop” met de uitgang vlak na “La Source”.
De “Raidillon aan de Eau Rouge” (vaak wordt de gehele bochtencombinatie foutief “Eau Rouge” genoemd, terwijl alleen het kleine knikje onderaan de heuvel “Eau Rouge” heet), is wellicht het bekendste deel van het circuit. Het is een lange bocht, net na de oude pitlane, die de renners rechts naar boven het dennenbos inleidt. In de Formule 1 wordt deze bocht normaal gesproken vol gas genomen.
De “La Source” is een hairpin, vlak voor de oude pitlane. De bocht gaat rechts naar beneden en hier staan de coureurs zo goed als stil.
De “Busstop” is een omstreden bocht. Het is een chicane die werd ontworpen om de gemiddelde snelheid naar beneden te halen. De naam voor de chicane is afgeleid van een typisch Belgisch probleem. Het circuit had geld nodig voor de aanleg van de chicane, zonder die chicane zou de Formule 1 van Spa verdwijnen. Om geld te krijgen van de overheid was het grote probleem. De Vlaamse parlementariërs weigerden geld vrij te maken voor Spa, want zij zagen kansen voor het (Vlaamse) circuit van Zolder om weer Formule 1 te gaan organiseren. Toen heeft men geld aangevraagd voor een bushalte en opslagplaats voor strooizout (dit gedeelte van het circuit was in het verleden openbare weg), dat geld kregen ze en vervolgens is de chicane aangelegd.

Geschiedenis
Voor het eerste circuit van 14 km werd vanaf 1921 gebruikgemaakt van de openbare weg tussen Francorchamps en Malmedy tot Burnenville, daarna de weg naar Stavelot tot Masta en vandaar via de Route de l’ Eau rouge naar Francorchamps. De eerste wedstrijd voor motoren werd georganiseerd in 1921, de eerste autorace kwam er in 1922. In 1924, één jaar na Le Mans, vond de eerste 24-urenwedstrijd voor auto’s plaats. Vanaf 1950 werd jaarlijks de Grand Prix Formule 1 van België georganiseerd. Na enkele dodelijke ongevallen in de jaren 60 werd het protest van de coureurs tegen het ultrasnelle en onveilige circuit steeds groter, in 1969 bleef de F1 voor het eerst weg, en in 1970 werd voorlopig de laatste Grand Prix gereden.
Omdat aanpassingen aan stands en in verband met de veiligheid nog niet uitgevoerd waren, kwam de Grote Prijs van België F1 echter pas in 1983 terug naar Francorchamps. In 1984 organiseerde Zolder een laatste keer de Grand Prix, waarna hij tot op heden zijn stek vond in Francorchamps. Tot 2000 bestond ook het nieuwe tracé nog voor zowat de helft uit gewone rijkswegen, open voor het gewone verkeer buiten de wedstrijddagen. Sinds 2000 is het circuit echter een permanent afgesloten racecircuit en werd een nieuwe openbare weg aangelegd ten oosten van het circuit.
Motoren, race- en toerismewagens die gereden hebben op het circuit kunnen bekeken worden in het museum van het circuit te Stavelot.